Απλές Συμβουλές

Εισαγωγή

Όλοι πλέον, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, φωτογραφίζουμε σχεδόν τα πάντα, τραβώντας ασσύλληπτο αριθμό φωτογραφιών, τις οποίες σε χρόνο ρεκόρ μοιράζομαστε διαδικτυακά με όποιον θελήσουμε. Είναι φυσικό λοιπόν, οι φωτογραφίες μας να θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες και να βελτιώνονται όσο περισσότερο φωτογραφίζουμε. Ακολουθώντας μερικές από τις παρακάτω οδηγίες μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα των εικόνων σου. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις τις οδηγίες για να δημιουργήσεις όμορφες και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα, οι κανόνες γίνονται για να σπάνε! Η τέχνη έχει να κάνει με το να εξερευνάς τον εαυτό σου και τα μέσα σου. Αλλά για να γίνεις ένα καλλιτέχνης μοναδικός, πρέπει να μάθεις τα βασικά πριν τα «σπάσεις».

Ακολούθησε τις βασικές αρχές σύνθεσης

Η καρδιά της φωτογραφίας είναι η σύνθεσή της, δηλαδή η θέση των διαφορετικών αντικειμένων μέσα στο κάδρο. Ο πιο εύκολος κανόνας που μπορείς να μάθεις και να θυμάσαι πάντα είναι ο Κανόνας των Τρίτων. Βασικά, διαιρείς το κάδρο σου σε εννέα ισομεγέθη τετράγωνα με δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές. Δοκίμασε στην συνέχεια να τοποθετήσεις το θέμα σου πάνω στις γραμμές που δημιουργούνται ή στις συμβολές τους. Αυτό αμέσως θα δώσει άλλη δυναμική στην φωτογραφία από το να το τοποθετήσεις στο κέντρο του κάδρου. Πολλές καινούργιες μηχανές έχουν ήδη αυτό το πλέγμα με τετραγωνάκια του Κανόνα των Τρίτων, το οποίο και μπορείς να ενεργοποιήσεις πριν το κλικ.

Ansel Adams

There are no rules for good photographs, there are only good photographs

Χρησιμοποίησε την αντιστάθμιση έκθεσης

Εφόσον δεν χρησιμοποιείς πλήρως χειροκίνητες ρυθμίσεις, η ψηφιακή σου μηχανή αποφασίζει για την έκθεση που θα έχει η φωτογραφία σου -πόσο φωτεινή ή πόσο σκοτεινή θα φαίνεται με απλά λόγια-. Βασικά οι περισσότερες μηχανές είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να φωτομετρούν το μέσο τόνο του γκρι χρώματος στο 18% και όχι στο 50% -για τον λόγο αυτό υπάρχουν ρυθμίσεις για συνθήκες σε χιόνι, διαφορετικά η μηχανή θα απέδιδε γκρι το χιόνι αντί για άσπρο. Αν η φωτογραφία σου βγαίνει πολύ φωτεινή ή πολύ σκούρα, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα προεπιλεγόμενα προγράμματα ρύθμισης που έχουν οι νέες μηχανές ανάλογα με τις συνθήκες σου ή να πατήσεις το κουμπί της αντιστάθμισης έκθεσης. Για την αντιστάθμιση έκθεσης οι περισσότερες μηχανές έχουν ένα κουμπί με τον συμβολισμό +/-. Αν η φωτογραφία σου είναι πολύ σκούρα ρύθμισε τη κλίμακα πατώντας το κουμπί ώστε να είναι πάνω από το μηδέν. Αν είναι πολύ φωτεινή δοκίμασε κάtω από το μηδέν.

Διάλεξε τη σωστή ρύθμιση

Σίγουρα η μηχανή σου διαθέτει μια γκάμα επιλογών από εντελώς αυτόματη λειτουργία μέχρι εντελώς χειροκίνητη. Αν φωτογραφίζεις την κίνηση επίλεξε προτεραιότητα ταχύτητας (σύμβολο “S”) και αύξησε την ταχύτητα τουλάχιστον σε 1/125 sec αν θες να «παγώσεις» την εικόνα σου. Αν φωτογραφίζεις με χαμηλές συνθήκες φωτισμού επίλεξε προτεραιότητα διαφράγματος («Α») ρυθμίζοντας το σε μικρό αριθμό ώστε να σιγουρευτείς ότι θα περάσει από τον φακό όσο δυνατόν περισσότερο φως. Αντίθετα, αν φωτογραφίζεις τοπία με τρίποδο ρυθμίζεις το διάφραγμα με μεγάλο αριθμό ώστε η εικόνα να έχει μεγαλύτερο βάθος πεδίου και να είναι όλη η εικόνα καθαρή από το έδαφος μέχρι τον ορίζοντα.

Μην ξεχνάς την ισορροπία λευκού

Η μηχανή σου αυτόματα θα ρυθμίσει την ισορροπία λευκού ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες φωτισμού. Σε συνθήκες με έντονο κίτρινο φως ή μπλε ή πράσινο η μηχανή αυτόματα θα εξισορροπήσει το λευκό χρώμα στη φωτογραφία ώστε να φαίνεται πιο φυσική. Ωστόσο όταν η εικόνα περιέχει πολλά ήδη φωτισμού η μηχανή μπορεί να μπερδευτεί. Μπορείς να διορθώσεις το χρώμα της φωτογραφίας σου σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών όμως σίγουρα η φωτογραφία σου θα φαίνεται καλύτερη με μια σωστή ισορροπία λευκού χρώματος κατά τη λήψη.

Δώσε σημασία στο φως

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις την ποσότητα του φωτός που έχεις, την ποιότητά του και από που πηγάζει. Αν είσαι σε εξωτερικό χώρο πρόσεξε να μην είναι ο ήλιος στην πλάτη αυτού που φωτογραφίζεις γιατί θα γεμίσει σκιές. Αν φωτογραφίζεις ένα μνημείο ή είσαι σε θέση που δεν μπορείς να μετακινηθείς μπορείς να επιλέξεις την ενεργοποίηση του φλας χειροκίνητα που θα γεμίσει τις σκιές. Η μηχανή μας κατά πάσα πιθανότητα θα το απενεργοποιήσει σε μια ηλιόλουστη μέρα γιατί δεν θα το θεωρήσει απαραίτητο στην αυτόματη λειτουργία.

Χρησιμοποίησε σοφά το φλας

Πόσες φωτογραφίες σου έχουν «καεί» από το φλας δείχνοντας τους φίλους σου σαν φαντάσματα; Αυτό σημαίνει ότι μάλλον έχεις πάει πολύ κοντά σε αυτό που φωτογραφίζεις. Αν οι συνθήκες σου επιβάλουν την χρήση του φλας τότε μπορείς να απομακρυνθείς λίγο από το αντικείμενο και με τον τηλεφακό (zoom) να το φέρεις πιο κοντά σου ώστε το φως να είναι πιο μαλακό και η φωτογραφία σου να έχει πιο φυσικό αποτέλεσμα. Πολλές μηχανές σου δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσεις την ένταση του φλας. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, δοκίμασε μια μικρή ένταση που θα φωτίσει τις σκιές και θα δώσει ένα φυσικό αποτέλεσμα στη φωτογραφία σου.

PCMag Greece

Copyright 2015